ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Δημητρίου Τράγκα, Εφέτη Αθηνών - Υποψηφίου για το ΔΣ 

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σ’ αυτήν την κρίσιμη για τον κλάδο μας περίοδο, η Ένωσή μας βρίσκεται και πάλι μπροστά στην πρόκληση ανάδειξης νέου Δ.Σ. Θεωρώ, δε, χρέος μου να θέσω στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου, και να ζητήσω την ψήφο σας για την εκλογή μου ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2018.

Έχοντας ως όραμα μια αποτελεσματική Ένωση, μια Ένωση που δεν θα είναι μόνο θεατής στα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, στρατεύομαι στην ομάδα που ως επικεφαλής έχει τον Πρόεδρο Εφετών Χρήστο Κατσιάνη, γιατί είναι η ομάδα που με κύρος και με τόλμη μπορεί να μετουσιώσει το πιο πάνω όραμά μου και μπορεί να προσδώσει στην Ε.Δ.Ε. το θεσμικό ρόλο που δικαιούται και αξίζει. Άλλωστε η κάθοδος στις αρχαιρεσίες του Χρήστου Κατσιάνη, που ήταν από τους πλέον πετυχημένους προϊσταμένους του Πρωτοδικείου Αθηνών, το εγγυάται. Την ίδια εγγύηση παρέχουν και μέλη της ομάδας αυτής, που ήταν μέλη του παλαιού προεδρείου της Ένωσης (οι συνάδελφοι Ευάγγελος Κασαλιάς, Χαράλαμπος Μαυρίδης, Χρήστος Παπαδήμας και Σταματίνα Γκαρά- Δημουλέα).

Στην εν λόγω ομάδα αποφάσισα να στρατευθώ εκτιμώντας επιπλέον ότι:

I) Είναι η ομάδα που μπορεί να φέρει την ηρεμία στην Ένωση!

ΙΙ) Είναι αυτή που μπορεί να επιλύσει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα χρονίζοντα οικονομικά προβλήματα που μας ταλανίζουν!

ΙΙΙ) Μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά σε κάθε άδικη επίθεση που δέχεται οποιοδήποτε μέλος της Ένωσης από οπουδήποτε και αν αυτή προέρχεται.

IV) Μπορεί αποτελεσματικά να συμπαρασταθεί σε προβλήματα μελών της Ένωσης που δημιουργούνται από την υπερφόρτωσή τους, αλλά και από άδικες σε βάρος τους αναφορές. 

V) Έχει τη δυνατότητα να επιτύχει διάφορες παροχές, σε συνεργασία με οργανισμούς και κοινωφελή ιδρύματα.

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

η ενδεχόμενη παρουσία μου στο Προεδρείο της Ένωσης δεν είναι αυτοσκοπός. Όμως δηλώνω ως παλαιός μαθητής μεγάλων μορφών του συνδικαλισμού της Ένωσής μας και από την αγάπη μου για τον κλάδο μας ότι μπορώ:

Α) Να βοηθήσω τα μέλη της Ένωσης με βάση τα όσα δίκαια και ορθολογικά επιδιώκει η ομάδα στην οποία εντάχθηκα.

Β) Να συντελέσω στο να υπάρξει αρωγή στο έργο του καθενός από τους Δικαστές και Εισαγγελείς (λ.χ. με την υποβοήθησή τους από ασκουμένους δικηγόρους και από την αύξηση θέσεων δικαστών, τούτο ανάλογα και με τις υπηρεσιακές ανάγκες του κάθε δικαστηρίου).

Γ) Να επιδιώξω, μαζί με τους άλλους άξιους συναδέλφους της ομάδας μου, αλλά και σε συνεργασία με συναδέλφους άλλων ομάδων (εφόσον αυτοί το επιθυμούν) να αναδειχθούν τα προβλήματα των Δικαστών και Εισαγγελέων και να καταξιωθούν οι τελευταίοι στα μάτια των υπολοίπων συμπολιτών μας.

Δ) Να συντελέσω στο να κατοχυρωθεί πλήρως η δικαστική ανεξαρτησία, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια Δικαιοσύνη για την οποία θα υπερηφανεύεται ο πολίτης αλλά και η χώρα μας γενικότερα.

Όλα δε τα πιο πάνω οράματά μου, επαναλαμβάνω, μπορούν να πραγματοποιηθούν με τις εγγυήσεις που παρέχουν η ζωή και το συνδικαλιστικό και μη έργο των καταξιωμένων συναδέλφων της ομάδας στην οποία συμμετέχω.

Μοιράζομαι τις πιο πάνω σκέψεις με σκοπό να με επιλέξετε κατά τις επερχόμενες αρχαιρεσίες για τη θέση του μέλους του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε., αλλά, παράλληλα, να βοηθήσετε στην ανάδειξη της ομάδας του Προέδρου Εφετών Χρήστου Κατσιάνη στο Προεδρείο της Ένωσής μας. Δεσμεύομαι απόλυτα να φανώ άξιος της εμπιστοσύνης σας, όπως σίγουρος είμαι ότι άξια της εμπιστοσύνης σας θα αναδειχθεί και η ανωτέρω ομάδα.

Σας καλώ, τέλος, να συμμετάσχετε μαζικά στις αρχαιρεσίες της Ένωσής μας!

Με συναδελφικές Ευχαριστίες!

Σας εύχομαι Χρόνια Πολλα!

Δημήτρης Τράγκας

 

«Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, προχωρούν με σοβαρότητα και προσεκτικά βήματα στην υπόθεση Novartis και θεωρώ ότι θα διαλευκάνουν την υπόθεση» δήλωσε η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Alpha 989.

Η κ. Θάνου χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και σε επίπεδο μεθοδεύσεων και σε επίπεδο εύρους των εμπλεκομένων προσώπων.

Ερωτηθείσα για τις επιθέσεις που έχουν δέχτηκαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, η κ. Θάνου δήλωσε ότι «και οι δικαστές και οι εισαγγελείς ενήργησαν σύμφωνα με το Νόμο και το Σύνταγμα» και χαρακτήρισε τις επιθέσεις αδικαιολόγητες. «Οι γενικότερες επιθέσεις και η κατασυκοφάντηση είναι και ανεπίτρεπτες και αδικαιολόγητες και θα έλεγα ας αφήσουν επιτέλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προχωρήσουν στο έργο τους» δήλωσε η κ. Θάνου και αναφερόμενη στην κ. Τουλουπάκη υποστήριξε ότι «τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της έχουν το σθένος να συνεχίσουν το έργο τους παραγνωρίζοντας τις απειλές και τις ύβρεις».

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση θα ζητήσει αποζημίωση από την Novartis, η κ. Θάνου, στη ραδιοφωνική της συνέντευξη, δήλωσε: «Ασφαλώς πιστεύω ότι θα προχωρήσει το αίτημα για αποζημίωση». Και διευκρίνισε ότι «αν και δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό, δεν έχει λόγο να μην το κάνει η κυβέρνηση».

Για τους προστατευμένους μάρτυρες, η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού υποστήριξε, απευθυνόμενη σε όσους τους αποκαλούν «κουκουλοφόρους» ότι «όφειλαν να γνωρίζουν ότι σε όλα τα κράτη της ΕΕ ισχύει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων», ενώ προσέθεσε «απορώ γιατί ακούγεται και από στόματα προσώπων που θα έπρεπε να διαθέτουν πολιτικό πολιτισμό και επίπεδο».

 

Τέλος κληθείσα να σχολιάσει αν το «έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας» έχει παραγραφεί, η κ. Θάνου περιορίστηκε να πει: «Ας περιμένουμε λίγες μέρες, θα αποφανθεί η Βουλή περί αυτού».

 

Πηγή: https://www.amna.gr/home/article/230671/Oi-dikastes-kai-oi-eisaggeleis-enirgisan-sumfona-me-to-Nomo-kai-to-Suntagma

Του Χρήστου Τζανερρίκου, Αρειοπαγίτη,

μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι τον τελευταίο καιρό εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, με αφορμή δικαστικές αποφάσεις κυρίως  ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, επιδόθηκαν ανεπίτρεπτα, δημόσια και κατ' εξακολούθηση σε δυσμενή σχολιασμό τους. Μ' αυτό τον τρόπο (ακόμη και με μαντινάδες) εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στη δικαστική κρίση, διότι, κατά την άποψη τους, αυτή ήταν ασύμβατη με το τρέχον κυβερνητικό πρόγραμμα ή με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο, επίσης κατά την άποψη τους, αυθεντικά εκπροσωπούν, σηματοδοτώντας παράλληλα και το επιθυμητό γι' αυτούς αποτέλεσμα αναλόγων κρίσεων στο μέλλον.

Το φαινόμενο όμως αυτό δεν είναι καινούριο στη χώρα μας. Μια περιήγηση στο παρελθόν μπορεί να επιβεβαιώσει τέτοιου είδους παρεμβάσεις- επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης (της εκτελεστικής εξουσίας, των πολιτικών κομμάτων, καθώς και άλλων, άτυπων εξουσιών) ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και μέχρι σήμερα. Αυτές οι ασύμβατες με το δημοκρατικό μας πολίτευμα παρεμβάσεις, κατα καιρούς και μέχρι πρόσφατα, αποκρούσθηκαν και καταγγέλθηκαν δημόσια, και ορθώς, όπως έπρεπε, με ανακοινώσεις όλων των Δικαστικών Ενώσεων, των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ.λπ.

Στις 23/7/2017, με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικου φύλλου αθηναϊκής εφημερίδας αναφερόμενο σε πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και, μεταξύ άλλων, στον Α' αντιπρόεδρό της, το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, εξαπολύοντας επίθεση, όχι κατά το συντάκτη του δημοσιεύματος, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά κατά της κυβέρνησης συνολικά, με το γνωστό, σ' όσους το διαβάσαν, περιεχόμενό της. Το κείμενο αυτό, που, κατά την άποψή μας, δεν προσιδιάζει καθόλου στο μέτρο, το ύφος, τη φρασεολογία, της παραδόσεις ευπρέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας που χαρακτηρίζουν τα μέλη του δικαστικού σώματος, το οποίο εκπροσωπούν συνδικαλιστικά οι συντάκτες του, θα μπορούσε ενδεχομένως ν' αποτελέσει ανακοίνωση γραφείου Τύπου πολιτικού σχηματισμού. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε,ότι με αφορμή αυτό προκλήθηκε οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Ενδεικτικά, σταχυολογούμε: Παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί εδώ με τις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη στην τουρκία και την Πολωνία από τις κυβερνήσεις τους. Λειτουργία πρακράτους. Ενώ (προφανώς, για την αποδυνάμωση του κύρους και την απαξίωση της εκτελεστικής εξουσίας) εισάγεται, μάλλον για πρώτη φορά σε κείμενο Δικαστικής Ένωσης, ο δείκτης δημοσκοπικών ποσοστών (άγνωστης δημοσκοπικής πηγής), ο οποίος έτσι αναβαθμίζεται -επικίνδυνα για την λειτουργία των θεσμών- σε μέτρο και όριο σεβασμού της μίας εξουσίας από την άλλη  αλλά και της καθεμίας εξ αυτών από τους πολίτες μας. 

Κατόπιν αυτών, τα μέλη της Ένωσης που δεν ανήκουμε στην σύνθεση του προεδρείου θεωρήσαμε καθήκον μας, ως εκ της ιδιότητάς μας αυτής, να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να εκδώσουμε αυθημερόν ανακοίνωση, επισημαίνοντας τα παραπάνω άτοπα (κυβερνητικές παρεμβάσεις - ύφος και περιεχόμενο ανακοίνωσης Ένωσης), κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για επίδειξη ψυχραιμίας και σοβαρότητας.

Εν κατακλείδι, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες δικαστές, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν άψογα το καθήκον τους υπό δυσμενέστατες εργασιακές συνθήκες, για τις οποίες ευθύνονται οι εκάστοτε εκτπόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, που συνηθίζουν άκριτα να σχολιάζουν αποφάσεις τους, δεν επηρεάζονται και δεν πρέπει να επηρεάζονται από τέτοιες απόπειρες παρεμβάσεων, απ' οποιαδήποτε πλευρά κι αν προέρχονται, οι οποίες, βέβαια, δεν τελεσφορούν και πέφτουν στο κενό. Άλλωστε, η ανεξαρτησία του κάθε λειτουργού, όπως και η ελευθερία του κάθε ατόμου, είναι πρωτίστως "εσωτερική" του υπόθεση.

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα" στις 30.07.2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αθήνα 27-2-2018

 

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.

Ευάγγελος Κασαλιάς Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μέλος της   Ε.Δ.Ε

Δημήτρης Τράγκας, Εφέτης Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε.

Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε

Σταματία Γκαρά-Δημουλέα, Ειρηνοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε

 

----------------------------------------------------------

 

Το Προεδρείο της Ένωσης με την από 27-02-2018 ανακοίνωσή του, την οποία εξέδωσε σε απάντηση της από 24-2-2018 δικής μας ανακοίνωσης, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά αυτά τα οποία καταλογίζει στα μέλη του πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, Δικαστών και Εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένων και των περισσοτέρων από εκείνους που τους ψήφισαν στις προηγούμενες αρχαιρεσίες:

1. Ότι διακατέχονται από παντελή έλλειψη δημοκρατικότητας και από μηδενική ανοχή στην κριτική, θεωρώντας εαυτούς αυθεντίες, με αποτέλεσμα να αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμά μας στην έκφραση διαφορετικής επιστημονικής άποψης και στην ελεύθερη κριτική με επιχειρήματα.

2. Ότι το ύφος των ανακοινώσεών τους, ανάρμοστο, συγκρουσιακό και εξυβριστικό, πάντοτε σε υψηλούς τόνους και με πληθώρα ανοίκειων εκφράσεων, τις οποίες αντιπαρερχόμαστε ως μη αρμόζουσες σε ″θεσμικό διάλογο″, απάδει σε Δικαστικούς Λειτουργούς.

Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο της από 27.02.2018 ανακοίνωσής τους είναι απολύτως ανακριβές και αναληθές, κάτι που εύκολα αποδεικνύεται σε όποιον ανατρέξει στις ανακοινώσεις μας των τελευταίων ετών.

Διερωτόμαστε προς τι τόσος θόρυβος και αδικαιολόγητες βολές ότι οι υπογράφοντες αποτελούμε τον ″κορμό″ της ομάδας της Επίτιμης Προέδρου του Αρείου Πάγου και τέως Πρωθυπουργού κ. Θάνου από το Προεδρείο, την ίδια στιγμή που τρία – εκ των πλέον φωνασκούντων και προβεβλημένων – μέλη του υπήρξαν ο ″κορμός″ της άλλοτε ομάδας του Χαρ. Αθανασίου, τέως Υπουργού Δικαιοσύνης και εν ενεργεία Βουλευτή; Είναι μεμπτό αυτό;

 

Η ακραία και επιθετική συμπεριφορά τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από το γεγονός ότι το αμέσως προσεχές διάστημα επίκεινται οι εκλογές της Ένωσής μας. Αρνούμαστε να τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο που έχουν επιλέξει και δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν σκοπεύουμε στο εξής να τους ακολουθήσουμε στην έκδοση άστοχων και κενών περιεχομένου ανακοινώσεων.

 

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ

ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

 

Χρήστου Τζανερρίκου, Αρεοπαγίτη

Δημητρίου Τράγκα, Εφέτη

Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη

Ευάγγελου Κασαλιά, Εισαγγελέα Εφετών

Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη

Σταματίας Γκαρά - Δημουλέα, Ειρηνοδίκη

 

Αθήνα 10-1-2018

 

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

 

Τα μέλη της ομάδας μας εξαρχης, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου 3898/16.12.2010  ΦΕΚ Α 211 "Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις" έχουμε ταχθεί σταθερά υπέρ των εναλλακτικων μορφών επίλυσης διαφορών "Διαμεσολάβηση, Δικαστική Μεσολάβηση" διότι επιφέρουν διπλό όφελος, ήτοι: α) ωφελούν τα μέρη, διότι η επίλυση της διαφοράς επέρχεται πολύ ταχύτερα και με πολύ μικρό κόστος ενώ και η απόφαση διαμορφώνεται σύμφωνα με τις θέσεις των μερών β) συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων και κατά συνέπεια στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης 

Φρονούμε ότι σε γενικές γραμμές το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:

1) Καθιερώνει ως υποχρεωτική εναλλακτική μορφή επίλυσης διαφοράς την ιδιωτική Διαμεσολάβηση και όχι τη Δικαστική Μεσολάβηση. 

2) Καθιερώνει υποχρεωτική προσφυγή στη διαμεσολάβηση σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων, απόλυτα ανομοιογενών μεταξύ τους (π.χ. κοινόχρηστα- εμπορικά σήματα - δικαιόχρηση - οικογενειακές διαφορές – εργατικά- αυτοκίνητα) και χωρίς να προκύπτει κάποιο ασφαλές κριτήριο επιλογής τους.

3) Εξαιρούνται από την υποχρεωτική διαμεσολάβηση αυτοκινητικές διαφορές που εμπλέκουν σωματικές βλάβες ή θάνατο. Δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για την περίπτωση η αξίωση αφορά τόσο υλικές ζημίες, όσο και ηθική βλάβη

4) Η ένταξη της ιατρικής ευθύνης σε υποχρεωτική διαμεσολάβηση δικαιολογεί σοβαρό προβληματισμό λόγω του ιδιαίτερα τεχνικού χαρακτήρα των σχετικών διαφορών, της απουσίας οποιασδήποτε άξιας λόγου ιατρικής γνώσης των διαμεσολαβητών που είναι συνήθως δικηγόροι. Επιπλέον χωρίς ορατή σκοπιμότητα εδώ εντάσσονται ελλείψει οποιασδήποτε διάκρισης και οι περιπτώσεις αποζημίωσης από θάνατο ή σωματική βλάβη αντίθετα απ’ ό,τι στις πολύ απλούστερες συγκριτικά υποθέσεις των αυτοκινητικών διαφορών. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία αποκλείσθηκαν τελικά οι αντίστοιχες διαφορές από την υποχρεωτική διαμεσολάβηση

5) Η καθιέρωση της υποχρέωσης με ενιαίο κόστος 250 € + ΦΠΑ κατ’ ελάχιστον ανεξάρτητα από την αξία του αντικειμένου της δίκης ως και ανεξάρτητα από την εξουσία διάθεσης του αντικειμένου δικαιολογεί προβληματισμό εξ απόψεως συμβατότητας προς το άρθρο 6 § 1 ΕΣΔΑ. Στην Ιταλία υπό αντίστοιχες περιστάσεις το κόστος για την εισαγωγική συνεδρία δεν υπερβαίνει τα 50 €

6) Η τασσόμενη χρηματική ποινή είναι ιδιαίτερα υψηλή. Δεδομένου ότι ισχύει χωρίς διάκριση και στο Ειρηνοδικείο κινδυνεύει να θεωρηθεί αντισυνταγματική. Είναι επίσης δυσανάλογη (1.000- 5.000 €) σε σύγκριση με την ποινή τάξης του 205 ΚΠολΔ (έως 2.500 €) για προδήλως αβάσιμες αγωγές και παράβαση του καθήκοντος αληθείας που μπορούν να θεωρηθούν κατά πού πιο επιλήψιμες.

7) Σε αντίθεση με το άρθρο 12 του νόμου 3898/2010 όπου καθιερώνεται ότι ο διαμεσολαβητής αμοίβεται με ωριαία αντιμισθία για 24 κατά ανώτατο όριο ώρες στις οποίες περιλαμβάνεται και ο χρόνος προετοιμασίας του για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν ορίζει ανώτατο όριο απασχόλησής του.  

8) Υποβαθμίζει, κατά κάποιον τρόπο το ρόλο του δικηγόρου, αφού προβλέπει μόνον παράσταση «μετά» του διαδίκου, χωρίς να προκύπτει δυνατότητα παράστασης «δια», οπότε διαγράφεται σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση προβλημάτων, ως προς την εκπροσώπηση – συμμετοχή αλλοδαπών διαδίκων, νομικών προσώπων, φυσικών προσώπων που είναι π.χ. κατάκοιτα ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

       

 

Χρήστου Τζανερρίκου, Αρεοπαγίτη

 

Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη

 

Ευάγγελου Κασαλιά, Εισαγγελέα Εφετών

 

Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη

 

Σταματίας Γκαρά - Δημουλέα, Ειρηνοδίκη

Αθήνα 23-7-2017

 

 

         Με θλίψη παρακολουθούμε, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα όσα γράφει (και δεν πράττει) το δήθεν ενωτικό Προεδρείο της Ένωσής μας, με αποκορύφωμα το δελτίο τύπου, που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου, με ύφος που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε Ένωση Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων, το οποίο εκδόθηκε ερήμην μας και, φυσικά, δεν συνυπογράφουμε, με αφορμή το οποίο ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι, πρωτίστως, στους συναδέλφους, να υπενθυμίσουμε στο Προεδρείο ότι σκοπός του είναι να υπερασπίζεται αποτελεσματικά το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της απέναντι σε όποιον προσπαθεί να το τρώσει, εμπεδώνοντας το σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων στη Δικαστική Λειτουργία και όχι να γίνεται μέρος του πολιτικού προβλήματος της Χώρας, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

 

         Οι ανεπίτρεπτες ευθείες βολές, που δέχθηκε, ως μη όφειλε, τις τελευταίες ημέρες η Δικαιοσύνη από κυβερνητικούς και άλλους, γραφικούς πλέον παράγοντες, με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις και δη Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας, δεν νομιμοποιούν το Προεδρείο της Ένωσης να υπερβαίνει τον προαναφερόμενο σκοπό του και να θέτει τη Δικαστική Λειτουργία στο μέσο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχουμε θέσει πολλές φορές μέχρι σήμερα το Προεδρείο προ των ευθυνών του, πλην όμως η αυταπόδεικτη ανεπάρκειά του δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι η Ένωσή μας πρέπει ν’ αποτελεί φωνή σύνεσης, σοβαρότητας και σωφροσύνης, με αποφυγή ακραίων και υπερβολικών δηλώσεων (Τουρκία και Πολωνία), όπως εν προκειμένω, με αποτέλεσμα να έχει εκπέσει του σεβασμού όλων.

 

          Καλούμε το Προεδρείο της Ένωσής μας, έστω και τώρα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και του σκοπού του, υπερασπιζόμενο, ως έχει καθήκον, στο ακέραιο το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της, με πειστικά επιχειρήματα, ευπρέπεια και ήθος, χωρίς να μετέρχεται ύφος και φρασεολογία, απάδουσα και κατώτερη του κύρους της και του θεσμού που εκπροσωπεί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αθήνα 24/02/2018

 

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης, μέλος Δ.Σ της Ε.Δ.Ε

Ευάγγελος Κασαλιάς Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε

Δημήτρης Τράγκας, Εφέτης Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε.

Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε

Σταματία Γκαρά-Δημουλέα, Ειρηνοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε

 

--------------------------------------------------------------------------

Μετά τον μεγάλο θόρυβο που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες, με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, τα μέλη του Προεδρείου της Ε.Δ.Ε., σχετικά με τη συγκέντρωση υπογραφών για να αφαιρεθεί η δικογραφία της Νovartis από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς και να ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

Από την έναρξη ισχύος του Ν.4022/2011 και μέχρι σήμερα οι εξειδικευμένοι Ανακριτές Διαφθοράς-Πρόεδροι Πρωτοδικών έχουν επιτυχώς ανταποκριθεί, με πλήρη επάρκεια, με υπευθυνότητα, με σθένος και ήθος, καθώς έχουν χειριστεί και εξακολουθούν να χειρίζονται πολύ σοβαρές υποθέσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμπλέκονται και πρώην Υπουργοί ή άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι. Προς τι λοιπόν τόσος θόρυβος και τόση επιμονή από τα μέλη του Προεδρείου, ώστε να προσπαθούν οι ίδιοι (οι δύο εξ αυτών που υπηρετούν στο Εφετείο Αθηνών) να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές για τη σύγκληση της Ολομέλειας και να επιτίθενται με σφοδρότητα και απρέπεια εναντίον όποιου εκφράζει αντίθετη άποψη, δημιουργώντας έτσι δικαιολογημένες υποψίες και ερωτηματικά τόσο στους Εφέτες, οι οποίοι, πλην ελαχίστων, δεν υπογράφουν, όσο και στην κοινή γνώμη;

Τα μέλη του Προεδρείου επιμένουν να αγνοούν την πρόσφατη ανακοίνωση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι οποίοι συνιστούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Επιμένουν να αγνοούν το καταστατικό της Ένωσης, το οποίο επιβάλλει ουδετερότητα.

Επιμένουν να προβαίνουν, κατ′ επανάληψη, σε ανακοινώσεις και δηλώσεις, με ύφος κατά το πλείστον ανάρμοστο και με περιεχόμενο άστοχο και ακραίο, όπως π.χ. η από 12/2/2018 ανακοίνωση του Προεδρείου με την οποία αντί να στηρίξουν όπως υποχρεούται, σύμφωνα με το Καταστατικό τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για τις επιθέσεις που δέχονται, όπως είχε ήδη πράξει η ομάδα μας με την από 9/2/2018 ανακοίνωση της, αντ αυτού «υπέδειξαν» στους Δικαστές και Εισαγγελείς, ότι οφείλουν να τηρούν το Σύνταγμα και τους Νόμους. Ή επίσης η από 23/7/2017 ανακοίνωση τους με την οποία παρομοίασαν τις συνθήκες στον ελληνικό δικαστικό χώρο με εκείνες τις Τουρκίας και της Πολωνίας, απαξιώνοντας έτσι το Δικαστικό Σώμα και τη χώρα.

 

Και γενικά, ενεργούν με τρόπο που δημιουργεί δικαιολογημένα την εντύπωση ότι εμπλέκονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτοντας σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

                                                    Χρήστου Τζανερρίκου, Αρεοπαγίτη

                                                    Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη

                                                    Ευάγγελου Κασαλιά, Εισαγγελέα Εφετών

                                                    Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη

                                                    Σταματίας Γκαρά - Δημουλέα, Ειρηνοδίκη

                                                                                              Αθήνα 17-6-2017

-------------------------------------------------------------------

  Για μία ακόμη φορά, το αυτοαποκαλούμενο ενωτικό Προεδρείο ή «το πιο ευφάνταστο κακόγουστο αστείο», όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίσθηκε από συναδέλφους, μας εξέπληξε με τον τρόπο που θέλησε να υπενθυμίσει την ύπαρξη του. Εξέδωσε την από 15-6-2017 ανακοίνωση με τίτλο: «Συνολική αποτίμηση του έργου της ΕΔΕ τη χρονιά που πέρασε», με το δεδομένο, όπως το ίδιο το Προεδρείο το αντιλαμβάνεται, ότι έχει επιλύσει όλα τα μείζονα προβλήματα του κλάδου μας (!!!), ώστε να χρειάζεται να κάνει τη δίκη του αποτίμηση.

   Ας δούμε λοιπόν τι πέτυχε: Ήδη, από τις αρχές του 2017, με την ισχύ του άρθρου 52 του Ν.4446/2016, συμμετέχουν, πλέον, δικηγόροι και όχι Δικαστικοί Λειτουργοί (Πρόεδροι Πρωτοδικών, Πρωτοδίκες και Ειρηνοδίκες), ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, στις εκλογές των σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης μας Χαράλαμπος Σεβαστίδης και η Αναπληρώτρια Διαχείρισης Οικονομικών, Ακριβή Ερμίδου, όχι μόνο απέτυχαν παταγωδώς να αρθρώσουν κάποια σοβαρή επιχειρηματολογία, για να αποτρέψουν την ψήφιση της ως άνω διάταξης, αλλά έφτασαν στο σημείο, στις 14-12-2016 να μιλήσουν δημόσια, ενώπιον της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, για ίδια ποσοστά διαφθοράς μεταξύ Δικαστών και δικηγόρων! Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την προστασία της τιμής και του κύρους του Δικαστικού Σώματος. Με αυτόν τον τρόπο!

    Η μόνη «επιτυχία» του Προεδρείου ήταν η αποπομπή από το Δ.Σ. του πανηγυρικά εκλεγέντος Εισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, με πρωτοφανείς αντικαταστατικές διαδικασίες, που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν στα ήθη της Ένωσής μας, επικαλούμενοι ότι, κατά παράβαση της παρ. 7α του άρθρου 15 του καταστατικού της, ασκεί καθήκοντα σε υπηρεσία που υπάγεται στην εκτελεστική εξουσία, αντί, ως όφειλαν, να θέσουν το θέμα του συμβατού ή μη του τελευταίου ως μέλους του Δ.Σ. στην επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, όπου και μετά βεβαιότητας θα καταδεικνυόταν ότι ο Ευάγγελος Κασαλιάς ασκεί στην Ε.Υ.Π. καθήκοντα Εισαγγελικού Λειτουργού, έθεσαν το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ., όπου και είχαν την πλειοψηφία.

    Δυστυχώς για το Προεδρείο, αλλά και για όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς μέλη της Ένωσης, καμία άλλη επιτυχία δεν είχε κατά το πρώτο έτος της θητείας του. Αντίθετα με τα όσα αναφέρουν στην αρχή της ανακοίνωσής τους τα μέλη του, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ανάκτησης του χαμένου, όπως αναφέρουν, κύρους της Ένωσης, δεδομένου ότι ποτέ δεν χάθηκε το κύρος της από το προηγούμενο Προεδρείο. Ούτε, βέβαια, εσωστρέφεια υπήρξε, δεδομένου ότι, κατόπιν συνεχών επαφών του προηγούμενου Προεδρείου με ανώτατα στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας και με το Προεδρείο της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, εκδόθηκαν διεθνή ψηφίσματα υπέρ του δικαίου των θέσεών τους και ευοδώθηκαν όλα τα οικονομικής φύσεως αιτήματα των Δικαστικών Λειτουργών. Όσον αφορά δε τη διοργάνωση εκδρομών (υπό το μανδύα συνεδρίων) και τη διανομή φορητών υπολογιστών, πέραν του ότι δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιό λόγο τα ανωτέρω συνιστούν εσωστρέφεια, τα μέλη του νυν Προεδρείου αφενός μετείχαν ασμένως στις εκδρομές, αφετέρου δεν αρνήθηκαν να παραλάβουν τους υπολογιστές, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, τους ντρόπιασε. Όσον αφορά δε τις 88 ανακοινώσεις και τα 20 δελτία τύπου που εξέδωσαν, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιό το αποτέλεσμά τους. Τους ευχόμαστε, μέχρι το τέλος της θητείας τους, να έχουν εκδώσει 1.000 ανακοινώσεις και 500 δελτία τύπου, αν αυτό τους ικανοποιεί. Όσον αφορά τη διοργάνωση της μεγαλύτερης Γενικής Συνέλευσης που επικαλούνται, με την οποία, όπως ισχυρίζονται, συσπείρωσαν όλους τους συναδέλφους, ας αναλογισθούν ότι στη Συνέλευση αυτή για πρώτη φορά δεν κάθισαν στο κέντρο της πρώτης σειράς των προσκεκλημένων η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λόγω εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εσωτερικών (!) ενώ υπήρξε και ασεβέστατη συμπεριφορά στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε όλους τους συναδέλφους, όσο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, που αποχώρησε από τη Συνέλευση και εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους Εισαγγελείς να είναι μέλη μόνον της Ένωσης Εισαγγελέων, που τους εκπροσωπεί, όπως ανέφερε: «με σύνεση και μέτρο αρετής».     

   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το σημερινό Προεδρείο της Ένωσής μας, πέραν της αποπομπής Κασαλιά, δεν έχει καμία άλλη επιτυχία να προβάλει. Τόσον η καταβολή του 50% των αναδρομικών όσο και η αναγνώριση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών μας, αλλά και η αναγνώριση της συνταγματικής βάσης του μισθολογίου μας, μετά την έκδοση των υπ΄ αριθ. 88 και 89/2013 αποφάσεων του Μισθοδικείου, οφείλονται αποκλειστικά στα Προεδρεία της τετραετίας 2012 - 2016 και, ειδικότερα, στις άμεσες, καίριες και αθόρυβες ενέργειες της τότε Προέδρου της Ένωσης και νυν Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλής Θάνου - Χριστοφίλου, γεγονός που όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν και αποδέχονται. Ο ρόλος του «ενωτικού» Προεδρείου», που έκλεισε ένα έτος  θητείας, δεν είναι να θεωρεί ότι επιτελεί το έργο του με το να εκδίδει ανακοινώσεις, να τις αριθμεί, να διοργανώνει εκδρομές, να διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες και να καρπώνεται προσπάθειες και επιτυχίες άλλων προσώπων. Αντίθετα, είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών, δύσκολων και πολυσύνθετων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί λειτουργοί σε όλη την επικράτεια. Ας επιτελέσουν το έργο που τους ανατέθηκε και ας αφήσουν, επιτέλους, τις στείρες, κενές και άνευ σημασίας ανακοινώσεις, που ουδέν έχουν να συνεισφέρουν στην καθημερινότητα του Έλληνα Δικαστή, που μοχθεί νυχθημερόν, πάνω από στοίβες δικογραφιών.  Τέλος, το αν η θητεία τους κατά τη χρονιά που πέρασε είναι ουσιαστική, μεστή και πετυχημένη, θα το κρίνουν όλοι οι συνάδελφοι και όχι οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, πως το σημαντικότερο είναι να λύνεις το πρόβλημα που υπάρχει, αθόρυβα, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και όχι να το ανακοινώνεις.

    Σας υποσχόμαστε - και αυτό αποτελεί δέσμευση - ότι θα αγωνιζόμαστε πάντοτε για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και την αποτελεσματική επίλυσή τους, λέγοντάς σας, πάντοτε, την αλήθεια.

 

 

Απόλυτη στήριξη στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που διενεργούν την έρευνα για την Novartis παρέχουν με δήλωση τους ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητώντας νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στην δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών.

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που η κορυφή της πυραμίδας του Αρείου Πάγου βγάζει κοινή ανακοίνωση, γεγονός που δείχνει τον βαθμό της στήριξης που επιθυμούν να δώσουν στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αναρτήθηκε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, χωρίς να διανεμηθεί στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Πέππας και η Ξένη Δημητρίου κατ΄ αρχάς αναφέρουν ότι «ο χειρισμός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και προβληματίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια μόνο μέσα σε ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τήρηση του μέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δημόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών».

Στη συνέχεια, αφού επισημαίνουν ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεμβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών, τονίζουν ότι«ο δημόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας που απαιτείται».

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι «η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο».

Το πλήρες κείμενο της ηγεσίας της Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Ο χειρισµός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. ΄Αλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου-Βασιλοπούλου».

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  

της 16ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 

                                                              

Δημήτριος Τράγκας, Εφέτης

Χαράλαμπος Μαυρίδης , Εφέτης 

Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης

Σταματία ΓκαράΔημουλέα, Ειρηνοδίκης

                                                                     

    Αθήνα 17-12-2017 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας, που διεξήχθη το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, αρμόζει ο χαρακτηρισμός "απαξιωμένη", χαρακτηρισμός που της δόθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παραβρεθέντων σ΄ αυτήν συναδέλφων. Και τούτο γιατί, αφενός μεν ο μόνος αρχηγός πολιτικού κόμματος που παρέστη ήταν ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (όλα τα άλλα κόμματα έστειλαν εκπροσώπους) ενώ, επίσης, δεν παραβρέθηκε ούτε ένας από τους διατελέσαντες Προέδρους του Αρείου Πάγου και τους διατελέσαντες Προέδρους της Ένωσης, προφανώς γιατί δεν έλαβαν πρόσκληση, ως επιβάλλεται, γεγονός όλως απαράδεκτο. Περιέργως πως παραβρέθηκαν τρεις (3) διατελέσαντες Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου (Δημόπουλος, Σανιδάς, Γκουτζαμάνη). Παρά το γεγονός της έλλειψης αρχηγών κομμάτων, το πανηγυρικό μέρος διήρκεσε μέχρι τις 14:00, περίπου, παρά τις δεσμεύσεις των μελών του Προεδρείου πριν τις τελευταίες αρχαιρεσίες ότι θα περικοπεί δραστικά.

Όσον αφορά το κυρίως μέρος της Συνέλευσης, στο οποίο προήδρευσε όπως και στην περσινή Συνέλευση ο Πρόεδρος Εφετών κύριος Αλέξανδρος Σάββας, τίποτε ιδιαίτερο δεν έλαβε χώρα, πλην της ομιλίας της Προέδρου Εφετών και πρώτης επιλαχούσας των τελευταίων αρχαιρεσιών κυρίας Θωμαϊτσας Πατρώνα, η οποία προέτρεψε τους συναδέλφους να μην ψηφίσουν στις επερχόμενες αρχαιρεσίες όποιον συνάδελφο κατέλθει υποψήφιος και δεν μετέχει σε μία από τις τρεις ομάδες του Προεδρείου, γιατί είναι διαπλεκόμενος. Έλαβε άμεση απάντηση από την αμέσως επόμενη ομιλήτρια κυρία Αφροδίτη Σακελλαροπούλου, Ειρηνοδίκη Πατρών, η οποία την κάλεσε να κατονομάσει όποιον συνάδελφο θεωρεί διαπλεκόμενο γιατί άλλως, όπως είπε, θα αναρωτιόμαστε όλοι μήπως εννοεί οποιονδήποτε από εμάς. Τέλος, στην αποφώνησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης επανέλαβε την περσινή του εμφάνιση, καταφερόμενος κατά πάντων όσοι αντιτίθενται στις απόψεις του Προεδρείου.

Να είμαστε γεροί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και να παραβρεθούμε του χρόνου σε μία Συνέλευση που να αποπνέει σύμπνοια και χαρά και που να μην έχει καμία σχέση με τη φετινή!  

 

   
 

Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου

 
 
   
 

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου

 
 
   
 

Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης

κ. Παπαγγελόπουλος

 
 
   
 

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης

κ. Σάρλης

 
 
   
 

Πρόεδρος Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων

κ. Σακκάς-Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

 
 
   
 

Γενική Γραμματέας Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων

κα Παπασωτηρίου-Αρεοπαγίτης

 
 
   
 

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

κ. Σταματογιάννης

 
 
   
 

Αντιπροσωπεία Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου

 
 
   
 

Αντιπροσωπεία Ανωτάτου Δικαστηρίου Γαλλίας

 
 
   
 

 

 
 
   
 

 

 
 
   
Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κα Δημητρίου-Βασιλοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Θεοτοκάτου, Γενική Επίτροπος Τακτικών Δικαστηρίων κα Φουντουλάκη, Αντεπίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου κος Τόλης, Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Μαυραγάνης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σάρλης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Σταματογιάννης  
   

Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημόπουλος, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Αθηνών κα Καλλινίκου, Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών κ Φλογαϊτης (δεξιά προς αριστερά)

Login

Who's online

We have 33 guests and no members online