Ασπίδα προστασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση πριν από 182 χρόνια του Αρείου Πάγου

«Η κυρία Θάνου ενοχοποιήθηκε άδικα» επισήμανε σήμερα το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά την επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου στη νεώτερη Ελλάδα η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Ειδικότερα, ο   Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά το σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και προσέθεσε ότι θέλω να είναι οχυρό η Δικαιοσύνη. Ακόμα, ανέφερε ότι τα   φρούρια πέφτουν από μέσα. Μόνο υπερασπιστές από μέσα μπορούν να τους επιτεθούν και να τους εξουδετερώσουν.

Ως προς την απερχόμενη πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι η κυρία  Θάνου στοχοποιήθηκε άδικα, αλλά αυτό όλοι το έχετε υποστεί.

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν συγχωρούνται εύκολα.

Η απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου στην ομιλία της με θέμα, η ιστορική διαδρομή του Αρείου Πάγου από τη αρχαιότητα έως σήμερα, αναφέρθηκε στο έργο του Ανωτάτου Πολιτικού και Ποινικού Δικαστηρίου στο πέρασμά του από την ίδρυσή του το 1835 έως σήμερα.
          
Αναφερόμενη η κυρία Θάνου στον Άρειο Πάγο του 5ου π.χ. ανέφερε ότι «τα μέλη του Αρείου Πάγου ήταν πρόσωπα ώριμης ηλικίας, ώστε να διαθέτουν γνώση και εμπειρία των ανθρωπίνων πραγμάτων, είχαν διατελέσει προηγουμένως σε σημαντικές διοικητικές θέσεις, ώστε να είναι δοκιμασμένοι και να διαθέτουν αδιαμφισβήτητο ήθος στη δημόσιο και ιδιωτική ζωή τους».
          
Κλείνοντας, την ομιλία της η κυρία Θάνου, επισήμανε: «Ευχαριστώ όλους θερμά για τη στήριξη, την  αγάπη και για την εκτίμηση με την οποία με περιβάλλατε, την οποία ομοίως ανταποδίδω».
          

Από την πλευρά της η   εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου στην ομιλία της με θέμα «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου -1835 έως 2017», αναφέρθηκε και αυτή  διαχρονικά στην πορεία της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
          
Παράλληλα, χαιρετισμό  απηύθυνε  ο πρόεδρο της Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών και Εισαγγελέων (Ε.Α.Α.Δ.Ε.), αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σακκάς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Α.Α.Δ.Ε. ιδρύθηκε από την κυρία Θάνου.
          
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε κληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλά δεν παραβρέθηκε επικαλούμενος  ανειλημμένες υποχρεώσεις του, αν και επέστρεψε από το Λουξεμβούργο όπου ήταν. Αντ΄  αυτού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σαρλής απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
          
Επίσης, δεν παραβρέθηκε αν και σύμφωνα και πάλι με το πρόγραμμα είχε κληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής,   λόγω απουσίας του στο εξωτερικό.  Το κενό κάλυψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταματογιάννης.
          
Ακόμη, το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν   να γίνει (σύμφωνα  και με το πρόγραμμα) από την χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Καρούζου. Όμως, οι συμμετέχοντες στην  χορωδία  δικηγόροι εκδήλωσαν την επιθυμία να μην  παραβρεθούν στην εν λόγω εκδήλωση.    
          
Κατόπιν αυτών, η Ξένη Δημητρίου ανακοίνωσε ότι «η χορωδία του ΔΣΑ δεν ήρθε για άγνωστους λόγους, θέλω να πιστεύω πολύ σοβαρούς».
          
Την κενή  θέση της χορωδίας του ΔΣΑ, την κάλυψε χορωδία πρώην και  νυν κρατουμένων και εθελοντών μουσικών που συνδράμουν  την εν λόγω χορωδία. Μάλιστα η κυρία Δημητρίου φίλησε όλους τους συμμετέχοντες στην  χορωδία.
          
Στην  εκδήλωση παραβρέθηκαν λιγότερα από 250 άτομα, ενώ η κυρία θάνου ευχαρίστησε «τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για τις διευκολύνσεις που   παρείχε», υπονοώντας την  παραχώρηση του «Χίλτον» για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης. Οι ομιλίες μεταφραζόντουσαν ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες, ενώ όλη  η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από ιδιωτική εταιρεία.
          
Ακόμη, παραβρέθηκαν αντιπροσωπίες από δικαστικές Ενώσεις της Γαλλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, όπως επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η γενική επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλίδου, ο πρόεδρος της ¨Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτριος Ασπρογέρακας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Βουλής, της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός, η δικηγόρος Ελένη Τζούλη, δικαστές, εισαγγελείς, κ.λπ.       

Η ίδρυση του Αρείου Πάγου το 1834
          
Στις 16 Οκτωβρίου 1834 δημοσιεύθηκε το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, οποίο ονομάστηκε επισήμως Άρειος Πάγος από το ομώνυμο αρχαίο δικαστήριο.
           
Ο διορισμός των πρώτων δικαστών   έγινε με το από 1/13 Ιανουαρίου 1835 βασιλικό διάταγμα. Ο πρώτος πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν ο Χριστόδουλος Κλωνάρης (1788-1849), δικηγόρος στην πόλη του Ναυπλίου και υπουργός της Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ιωάννου Καποδίστρια και ο πρώτος Εισαγγελέας ήταν ο Ανδρόνικος Πάϊκος, μέχρι τότε Πρόεδρος του προσωρινού δικαστηρίου Μεσολογγίου.
          
Μεταξύ των αρεοπαγιτών κατά την σύσταση και λειτουργία του Αρείου Πάγου ήταν και ο Αναστάσιος Πολυζωΐδης, μέχρι τότε πρόεδρος του προσωρινού δικαστηρίου Ναυπλίου.
Υπενθυμίζεται  ότι ο Αναστάσιος Πολυζωΐδης ήταν ο ιστορικός δικαστής που μειοψηφήσας αρνήθηκε να υπογράψει την καταδικαστική απόφαση για τον  Θεόδώρο Κολοκοτρώνη.
          
Η πρώτη απόφαση του Αρείου Πάγου (1/1835)   αποφασίσθηκε στις 30 Απριλίου 1835 και δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου 1835.
          
Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε δείπνος προς τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση στην αίθουσα Τερψιχόρη του «Χίλτον».

Poll: ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ;

Joomla forms builder by JoomlaShine

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας

Login

Who's online

We have 7 guests and no members online