Δικαστές ως "ασπίδα" μπροστά στο σκάνδαλο

Τι συμβαίνει όταν ανώτατα δικαστικά στελέχη προσπαθούν να εκτρέψουν την ουσιαστική συζήτηση για τη Novartis σε μια αντιπαράθεση για διαδικαστικά ζητήματα;

Του Νίκου Σβέρκου

Η συζήτηση για τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis τείνει να εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση για διαδικαστικού τύπου ζητήματα, στην οποία χρησιμοποιούνται -εκτός από απειλές προς τους δικαστικούς και προστατευόμενους μάρτυρες- ορισμένοι παράγοντες της Δικαιοσύνης. Διόλου τυχαίο πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως ορισμένα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) έφτασαν στο σημείο να συμπεριφέρονται ως νομικές αυθεντίες, αρνούμενοι σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να εκφράζεται δημόσια.

Φάνηκε μάλιστα να μην ενοχλούνται από τις σοβαρές κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από ελεγχόμενους εναντίον συναδέλφων τους, ξεχνώντας την "καραμέλα" περί παρεμβάσεων της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική. Αντιθέτως, μοιάζουν να συνηγορούν σε ισχυρισμούς που στρέφονται ενάντια στην ικανότητα και την αντικειμενικότητα της Προέδρου Πρωτοδικών, δηλαδή της εξειδικευμένης ανακρίτριας Διαφθοράς.

Δύο μέλη του Προεδρείου της ΕΔΕ που υπηρετούν μάλιστα στο Εφετείο, φέρεται να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν υπογραφές με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία από τον ανακριτή Διαφθοράς

Η προσπάθεια αυτή γεννά ερωτήματα, ιδιαίτερα καθώς ούτε ο προϊστάμενος του Εφετείου ούτε οποιοσδήποτε άλλος Δικαστής του Εφετείου Αθηνών έχει θέσει παρόμοιο θέμα. Φαίνεται πάντως ότι αυτή η άοκνη επιχείρηση δεν έχει ούτε την απαραίτητη νομική βάση. 

Από το 2011 που ίσχυσε ο ν.4022  όλες οι υποθέσεις διαφθοράς διερευνώνται από τους ειδικούς Ανακριτές Διαφθοράς - Προέδρους Πρωτοδικών, βάσει της προβλεπόμενης ειδικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, οι ανακριτές Διαφθοράς ορίζονται από τον προϊστάμενο του Δικαστηρίου στην αρχή του δικαστικού έτους, δηλαδή σε χρόνο άσχετο με τις υποθέσεις που πρόκειται να χειριστούν. Ο λόγος είναι απλός: Ουδείς πρέπει να έχει την δυνατότητα να ισχυριστεί ότι επιλέγεται συγκεκριμένο πρόσωπο για τον χειρισμό κάποιας υπόθεσης. 

Εάν λοιπόν ισχύσει αυτό που ζητούν δύο δικαστικοί του προεδρείο της ΕΔΕ, τότε θα συμβούν τα εξής δύο:

Πρώτον, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην διερεύνηση της υπόθεσης. Δεύτερον, η υπόθεση θα χρεωθεί εκ των υστέρων σε συγκεκριμένο πρόσωπο επ' ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Έτσι, δικαιολογημένα θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι υπάρχει μεθόδευση, προκειμένου να κατευθυνθεί η υπόθεση σε πιο "ασφαλή" χέρια. 

Αυτός  ήταν προφανώς και ο λόγος για τον οποίο, μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 4022/2011,  δεν συγκλήθηκε ούτε μία φορά η ολομέλεια του Εφετείου για κάποια από τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, όπως τα εξοπλιστικά, όπου ως γνωστόν ελέγχονται και πρώην υπουργοί. Αντιθέτως, όλες παρέμειναν στους ανακριτές Διαφθοράς μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση. 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 24-25/2/2018 (Αρ.Φύλλου 1550)

Poll: ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ;

Joomla forms builder by JoomlaShine

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας

Login

Who's online

We have 10 guests and no members online