ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ"

 

Πώς σχολιάζετε την πρωτοφανή σύγκρουση στις τάξεις των δικαστών το τελευταίο διάστημα;

Δυστυχώς, ορισμένοι συνδικαλιστές δικαστές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις που εκδίδουν, στις οποίες εμπεριέχονται χαρακτηρισμοί προσβλητικοί και απαξιωτικοί για τους συναδέλφους τους, συντείνουν στην περαιτέρω απαξίωση του θεσμού, καθώς με αυτό τον τρόπο φθείρεται η εικόνα του λειτουργού της Δικαιοσύνης. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αναλογίζονται την αρνητική εικόνα που σχηματίζει ο πολίτης αυτής της χώρας για τους ίδιους και τον θεσμό που, κατά τα άλλα, υπηρετούν.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν οι δικαστικές ενώσεις, αντί να συμβάλλουν με το επιστημονικό κύρος των μελών τους στη διαμόρφωση θετικών νομοθετικών προτάσεων, αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα, σε έναν αντικυβερνητικό παροξυσμό, διατυπώθηκε η άποψη από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα προσομοιάζει με αυτή της Τουρκίας, πράγμα απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό.

Δυστυχώς, δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων, όταν αποπειρώνται ορισμένοι να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν δικαστικούς λειτουργούς είτε μέσω χυδαίων δημοσιευμάτων είτε μέσω μηνύσεων, όπως είδαμε πρόσφατα στην υπόθεση Novartis.

Το μόνο που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει είναι για μια ακόμη φορά να συστήσει περίσκεψη, αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στον θεσμικό ρόλο που πρέπει να υπηρετεί το σύνολο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Είχαμε δει την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση όταν προέβη σε κριτική για αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά τώρα παρατηρούμε πολύ χλιαρές αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας…

Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη, κι αυτό διότι αποκαλύπτει μια άκρως προβληματική στάση και συμπεριφορά. Είναι αδιανόητο να εγκαλούνται από τη μια οι υπουργοί όταν εκφράζουν μια διαφορετική άποψη για μια υπόθεση που έχει δημοσιευτεί κι από την άλλη να υπάρχει απόλυτη αφωνία για την προσπάθεια επηρεασμού και τρομοκράτησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά τον χειρισμό υποθέσεων σε εξέλιξη.

Ενώ, λοιπόν, μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν γνώμη, όπως έχουν το δικαίωμα όλοι οι Έλληνες πολίτες, για μια απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί, παράγοντες της αντιπολίτευσης προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικαιοδοτική κρίση δικαστών και εισαγγελέων σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με μηνύσεις και απειλές.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Πολλοί χαρακτήρισαν απόπειρα πραξικοπήματος τη συλλογή υπογραφών για να μεταφερθεί ο φάκελος της Novartis στο Εφετείο.

Εσείς τι πιστεύετε;

Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ζητείται από ορισμένους η διαβίβαση της δικογραφίας από τους ανακριτές Διαφθοράς στο Εφετείο Αθηνών, δηλαδή σε ένα δικαστήριο το οποίο είναι επιβαρυμένο με πάρα πολλές υποθέσεις και σοβαρές εκκρεμότητες. Στο Εφετείο Αθηνών διεξάγονται σήμερα 281 ποινικές δίκες, εκ των οποίων 33 είναι οι λεγόμενες μεγάλες δίκες, στις οποίες απασχολούνται 22 πρόεδροι Εφετών και 100 εφέτες. Επίσης, κατά τον τρέχοντα μήνα πρόκειται να εισαχθούν προς εκδίκαση άλλες 131 δίκες, εξαντλώντας την αντοχή του συστήματος. Θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως ότι οι ανακριτές Διαφθοράς φέρουν τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, έχουν αυξημένη εμπειρία στις υποθέσεις διαφθοράς, διότι είναι ειδικοί ανακριτές, και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο της προαγωγής τους σε εφέτες.

Δεν σας κρύβω ότι η πρωτοβουλία διαβίβασης της δικογραφίας, η οποία πληροφορήθηκα κι εγώ από τον Τύπο ότι δεν ολοκληρώθηκε, με προβλημάτισε ιδιαιτέρως για τη σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Ελπίζω η εισαγγελέας Διαφθοράς και οι συνεργάτες της, και οι ανακριτές Διαφθοράς, να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους και να μην βάλλονται εκ των έσω κατά τον τρόπο που όλοι αντιλαμβανόμαστε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αθήνα, 09.02.2018

 

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης, μέλος Δ.Σ της Ε.Δ.Ε

Ευάγγελος Κασσαλίας, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε

Δημήτρης Τράγκας, Εφέτης Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε.

Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε

Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Κατά το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος εάν στα πλαίσια ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση.

Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του Συντάγματος οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, ήταν υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στα συλλεγέντα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διενεργούμενη από αυτούς, έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS. Η Εισαγγελέας κατά τη Διαφθοράς και οι Επίκουροι Εισαγγελείς έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουν και το απαραίτητο σθένος και τις επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση του δύσκολου έργου τους.

Εκφράζουμε την απορία μας για ποιο λόγο το «Ενωτικό» Προεδρείο της Ένωσης στους κόλπους του οποίου μετέχει και Εισαγγελικός Λειτουργός, δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση υποστήριξης για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που εκτοξεύονται εναντίον των συγκεκριμένων Εισαγγελικών Λειτουργών, οι οποίες συνιστούν ευθεία επίθεση και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ

Χρήστου Τζανερρίκου, Αρεοπαγίτη

Ευάγγελου Κασαλιά, Εισαγγελέα Εφετών

Δημητρίου Τράγκα, Εφέτη

Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη

Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη

Σταματίας Γκαρά - Δημουλέα, Ειρηνοδίκη

Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2017 

 

Παράταση της δοκιμαστικής υπηρεσίας  Δόκιμων Ειρηνοδικών  Δ΄ Τάξης

           Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου της 15-12-2017, εκτός από τις μεταθέσεις των Ειρηνοδικών και το διορισμό και τοποθέτηση των είκοσι  (20)  Δόκιμων  Ειρηνοδικών  Δ΄ Τάξης, κρίθηκε και ο διορισμός των Δόκιμων Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξης σε Ειρηνοδίκες Δ΄ Τάξης, μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους ενός έτους ως δόκιμοι (άρθρο 77β παρ1 του Κ.Ο.Δ. Κ.Δ.Λ). Σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου: <<Μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, οι Δόκιμοι Ειρηνοδίκες διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης,  ύστερα από απόφαση του  Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά από γνώμη της Ολομέλειας  του  οικείου Πρωτοδικείου, η οποία διαπιστώνει ότι ο κρινόμενος έχει την αναγκαία επιστημονική κατάρτιση και την ικανότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις του Ειρηνοδίκη καθώς και την επιμέλεια, το χαρακτήρα και το ήθος, που αρμόζουν σε Δικαστικό Λειτουργό. Με όμοιο Προεδρικό Διάταγμα απολύονται υποχρεωτικά της υπηρεσίας όσοι κρίνονται μη ικανοί>>.

          Κατά  τη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, διαπιστώθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ότι οι 26 Δόκιμοι Ειρηνοδίκες δεν είχαν συμπληρώσει το ένα έτος της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας, επειδή έλαβαν άδεια κύησης, λοχείας ή ανατροφής τέκνου, ενώ για 4 Δόκιμους Ειρηνοδίκες έκρινε ότι δεν ήταν ακόμη ώριμοι να διοριστούν, λόγω της εκκρεμότητας που είχαν από την εκδίκαση μεγάλου αριθμού υποθέσεων, οπότε για όλους παρατάθηκε η δοκιμαστική τους υπηρεσία για ένα (1) έτος. Τονίζουμε ότι ο εκ των υστέρων διορισμός τους σε Ειρηνοδίκες Δ΄ Τάξης, σύμφωνα με το άρθρο 76  αρ. 1 παρ. 2 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., που εφαρμόζεται αναλογικά, αφού ισχύει για τους Πρωτοδίκες και Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών ενεργεί αναδρομικά, ως προς το χρόνο συμπλήρωσης και τη σειρά αρχαιότητας, δηλαδή δεν χάνει τη σειρά που κατείχε κατά το διορισμό του ως Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ΄ Τάξης.

       Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας των συναδέλφων Δόκιμων Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξης και οποιαδήποτε δημοσιεύματα περί του αντιθέτου, που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν πρέπει να ληφθούν παντάπασι υπόψη, καθόσον είναι απολύτως ανυπόστατα. Διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά όλους τους συναδέλφους ότι είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και ότι θα τους ενημερώνουμε άμεσα και απολύτως έγκυρα για όλα τα θέματα που αφορούν τους Δικαστικούς Λειτουργούς. Καλές γιορτές!!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Horizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormat

 Αθήνα  6 Οκτωβρίου 2017

Το Προεδρείο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ και ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ και ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ, συναντήθηκε χθες (5 Οκτωβρίου 2017), με την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη  Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο και συζήτησε το θέμα των πρόσφατων μειώσεων των συντάξεων των Δικαστικών Λειτουργών με το ν.4387/2016.

Κατά τη συζήτηση, η οποία διενεργήθηκε σε θετικό κλίμα, με την παρουσία  της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου, Επιτίμου Προέδρου του Αρείου Πάγου, το Προεδρείο της Ένωσης  εξέθεσε στους Υπουργούς, ότι οι συντάξεις των Δικαστικών Λειτουργών πρέπει να τελούν σε αναλογία  σε σχέση με τις αποδοχές των εν ενεργεία Δικαστικών Λειτουργών , οι οποίες διασφαλίζονται από το άρθρο 88 του Συντάγματος, προς προστασία της ανεξαρτησίας του Δικαστή, καθώς και ότι με τις πρόσφατες μειώσεις των συντάξεων τίθεται πλέον σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση τους.  

Επίσης τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της καταβολής του υπολειπόμενου ποσοστού 50% εκ των οφειλομένων αναδρομικών.

Κατά τη συζήτηση,  διευκρινίστηκαν τα εξής:

1) Οι διατάξεις του ν.4387/2016 προβλέπουν μεταβατικό χαρακτήρα ρύθμισης, που αφορά ΜΟΝΟΝ όσους έχουν καταστεί  συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δηλαδή μέχρι 12-5-2016. Επομένως δεν  αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν  στις 30-6-2016 και 30-6-2017.

2) Η ρύθμιση είναι ενιαία και εφαρμόζεται σ’ όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και στρατιωτικούς) ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ  και χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

3) Με τη ρύθμιση τίθεται ένα διπλό ανώτατο όριο ,αφενός μεν δεν καταβάλλεται καμία ατομική σύνταξη κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ και αφετέρου δεν καταβάλλεται συνολικό άθροισμα από τυχόν περισσότερες συντάξεις (κύριες ή επικουρικές) κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

4) Με τη ρύθμιση  δεν επέρχεται  μόνιμη  μείωση συντάξεων κατά το ποσό που υπερβαίνει το ως άνω διπλό πλαφόν αλλά μόνο ΑΝΑΣΤΟΛΗ καταβολής του υπερβαίνοντος ποσού μέχρι και την 31-12-2018.

Οι Υπουργοί (κ. Έφη Αχτσιόγλου  και Αν. Πετρόπουλος ), καθώς και η επίτιμη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και Προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού  κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, δεσμεύτηκαν ότι θα μεριμνήσουν  ώστε να ορισθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τη συζήτηση των ανωτέρω θεμάτων.

ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Horizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormat

 

Poll: ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ;

Joomla forms builder by JoomlaShine

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας

Login

Who's online

We have 32 guests and no members online