ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ

Χρήστου Τζανερρίκου, Αρεοπαγίτη

Ευάγγελου Κασαλιά, Εισαγγελέα Εφετών

Δημητρίου Τράγκα, Εφέτη

Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη

Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη

Σταματίας Γκαρά - Δημουλέα, Ειρηνοδίκη

Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2017 

 

Παράταση της δοκιμαστικής υπηρεσίας  Δόκιμων Ειρηνοδικών  Δ΄ Τάξης

           Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου της 15-12-2017, εκτός από τις μεταθέσεις των Ειρηνοδικών και το διορισμό και τοποθέτηση των είκοσι  (20)  Δόκιμων  Ειρηνοδικών  Δ΄ Τάξης, κρίθηκε και ο διορισμός των Δόκιμων Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξης σε Ειρηνοδίκες Δ΄ Τάξης, μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους ενός έτους ως δόκιμοι (άρθρο 77β παρ1 του Κ.Ο.Δ. Κ.Δ.Λ). Σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου: <<Μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, οι Δόκιμοι Ειρηνοδίκες διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης,  ύστερα από απόφαση του  Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά από γνώμη της Ολομέλειας  του  οικείου Πρωτοδικείου, η οποία διαπιστώνει ότι ο κρινόμενος έχει την αναγκαία επιστημονική κατάρτιση και την ικανότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις του Ειρηνοδίκη καθώς και την επιμέλεια, το χαρακτήρα και το ήθος, που αρμόζουν σε Δικαστικό Λειτουργό. Με όμοιο Προεδρικό Διάταγμα απολύονται υποχρεωτικά της υπηρεσίας όσοι κρίνονται μη ικανοί>>.

          Κατά  τη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, διαπιστώθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ότι οι 26 Δόκιμοι Ειρηνοδίκες δεν είχαν συμπληρώσει το ένα έτος της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας, επειδή έλαβαν άδεια κύησης, λοχείας ή ανατροφής τέκνου, ενώ για 4 Δόκιμους Ειρηνοδίκες έκρινε ότι δεν ήταν ακόμη ώριμοι να διοριστούν, λόγω της εκκρεμότητας που είχαν από την εκδίκαση μεγάλου αριθμού υποθέσεων, οπότε για όλους παρατάθηκε η δοκιμαστική τους υπηρεσία για ένα (1) έτος. Τονίζουμε ότι ο εκ των υστέρων διορισμός τους σε Ειρηνοδίκες Δ΄ Τάξης, σύμφωνα με το άρθρο 76  αρ. 1 παρ. 2 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., που εφαρμόζεται αναλογικά, αφού ισχύει για τους Πρωτοδίκες και Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών ενεργεί αναδρομικά, ως προς το χρόνο συμπλήρωσης και τη σειρά αρχαιότητας, δηλαδή δεν χάνει τη σειρά που κατείχε κατά το διορισμό του ως Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ΄ Τάξης.

       Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας των συναδέλφων Δόκιμων Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξης και οποιαδήποτε δημοσιεύματα περί του αντιθέτου, που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν πρέπει να ληφθούν παντάπασι υπόψη, καθόσον είναι απολύτως ανυπόστατα. Διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά όλους τους συναδέλφους ότι είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και ότι θα τους ενημερώνουμε άμεσα και απολύτως έγκυρα για όλα τα θέματα που αφορούν τους Δικαστικούς Λειτουργούς. Καλές γιορτές!!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Horizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormat

 Αθήνα  6 Οκτωβρίου 2017

Το Προεδρείο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ και ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ και ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ, συναντήθηκε χθες (5 Οκτωβρίου 2017), με την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη  Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο και συζήτησε το θέμα των πρόσφατων μειώσεων των συντάξεων των Δικαστικών Λειτουργών με το ν.4387/2016.

Κατά τη συζήτηση, η οποία διενεργήθηκε σε θετικό κλίμα, με την παρουσία  της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου, Επιτίμου Προέδρου του Αρείου Πάγου, το Προεδρείο της Ένωσης  εξέθεσε στους Υπουργούς, ότι οι συντάξεις των Δικαστικών Λειτουργών πρέπει να τελούν σε αναλογία  σε σχέση με τις αποδοχές των εν ενεργεία Δικαστικών Λειτουργών , οι οποίες διασφαλίζονται από το άρθρο 88 του Συντάγματος, προς προστασία της ανεξαρτησίας του Δικαστή, καθώς και ότι με τις πρόσφατες μειώσεις των συντάξεων τίθεται πλέον σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση τους.  

Επίσης τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της καταβολής του υπολειπόμενου ποσοστού 50% εκ των οφειλομένων αναδρομικών.

Κατά τη συζήτηση,  διευκρινίστηκαν τα εξής:

1) Οι διατάξεις του ν.4387/2016 προβλέπουν μεταβατικό χαρακτήρα ρύθμισης, που αφορά ΜΟΝΟΝ όσους έχουν καταστεί  συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δηλαδή μέχρι 12-5-2016. Επομένως δεν  αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν  στις 30-6-2016 και 30-6-2017.

2) Η ρύθμιση είναι ενιαία και εφαρμόζεται σ’ όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και στρατιωτικούς) ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ  και χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

3) Με τη ρύθμιση τίθεται ένα διπλό ανώτατο όριο ,αφενός μεν δεν καταβάλλεται καμία ατομική σύνταξη κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ και αφετέρου δεν καταβάλλεται συνολικό άθροισμα από τυχόν περισσότερες συντάξεις (κύριες ή επικουρικές) κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

4) Με τη ρύθμιση  δεν επέρχεται  μόνιμη  μείωση συντάξεων κατά το ποσό που υπερβαίνει το ως άνω διπλό πλαφόν αλλά μόνο ΑΝΑΣΤΟΛΗ καταβολής του υπερβαίνοντος ποσού μέχρι και την 31-12-2018.

Οι Υπουργοί (κ. Έφη Αχτσιόγλου  και Αν. Πετρόπουλος ), καθώς και η επίτιμη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και Προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού  κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, δεσμεύτηκαν ότι θα μεριμνήσουν  ώστε να ορισθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τη συζήτηση των ανωτέρω θεμάτων.

ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Horizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormatHorizontal line created with hyphen AutoFormat

 

Poll: ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ;

Joomla forms builder by JoomlaShine

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας

Login

Who's online

We have 21 guests and no members online