ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ"

 

Πώς σχολιάζετε την πρωτοφανή σύγκρουση στις τάξεις των δικαστών το τελευταίο διάστημα;

Δυστυχώς, ορισμένοι συνδικαλιστές δικαστές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις που εκδίδουν, στις οποίες εμπεριέχονται χαρακτηρισμοί προσβλητικοί και απαξιωτικοί για τους συναδέλφους τους, συντείνουν στην περαιτέρω απαξίωση του θεσμού, καθώς με αυτό τον τρόπο φθείρεται η εικόνα του λειτουργού της Δικαιοσύνης. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αναλογίζονται την αρνητική εικόνα που σχηματίζει ο πολίτης αυτής της χώρας για τους ίδιους και τον θεσμό που, κατά τα άλλα, υπηρετούν.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν οι δικαστικές ενώσεις, αντί να συμβάλλουν με το επιστημονικό κύρος των μελών τους στη διαμόρφωση θετικών νομοθετικών προτάσεων, αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα, σε έναν αντικυβερνητικό παροξυσμό, διατυπώθηκε η άποψη από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα προσομοιάζει με αυτή της Τουρκίας, πράγμα απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό.

Δυστυχώς, δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων, όταν αποπειρώνται ορισμένοι να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν δικαστικούς λειτουργούς είτε μέσω χυδαίων δημοσιευμάτων είτε μέσω μηνύσεων, όπως είδαμε πρόσφατα στην υπόθεση Novartis.

Το μόνο που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει είναι για μια ακόμη φορά να συστήσει περίσκεψη, αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στον θεσμικό ρόλο που πρέπει να υπηρετεί το σύνολο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Είχαμε δει την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση όταν προέβη σε κριτική για αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά τώρα παρατηρούμε πολύ χλιαρές αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας…

Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη, κι αυτό διότι αποκαλύπτει μια άκρως προβληματική στάση και συμπεριφορά. Είναι αδιανόητο να εγκαλούνται από τη μια οι υπουργοί όταν εκφράζουν μια διαφορετική άποψη για μια υπόθεση που έχει δημοσιευτεί κι από την άλλη να υπάρχει απόλυτη αφωνία για την προσπάθεια επηρεασμού και τρομοκράτησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά τον χειρισμό υποθέσεων σε εξέλιξη.

Ενώ, λοιπόν, μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν γνώμη, όπως έχουν το δικαίωμα όλοι οι Έλληνες πολίτες, για μια απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί, παράγοντες της αντιπολίτευσης προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικαιοδοτική κρίση δικαστών και εισαγγελέων σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με μηνύσεις και απειλές.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Πολλοί χαρακτήρισαν απόπειρα πραξικοπήματος τη συλλογή υπογραφών για να μεταφερθεί ο φάκελος της Novartis στο Εφετείο.

Εσείς τι πιστεύετε;

Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ζητείται από ορισμένους η διαβίβαση της δικογραφίας από τους ανακριτές Διαφθοράς στο Εφετείο Αθηνών, δηλαδή σε ένα δικαστήριο το οποίο είναι επιβαρυμένο με πάρα πολλές υποθέσεις και σοβαρές εκκρεμότητες. Στο Εφετείο Αθηνών διεξάγονται σήμερα 281 ποινικές δίκες, εκ των οποίων 33 είναι οι λεγόμενες μεγάλες δίκες, στις οποίες απασχολούνται 22 πρόεδροι Εφετών και 100 εφέτες. Επίσης, κατά τον τρέχοντα μήνα πρόκειται να εισαχθούν προς εκδίκαση άλλες 131 δίκες, εξαντλώντας την αντοχή του συστήματος. Θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως ότι οι ανακριτές Διαφθοράς φέρουν τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, έχουν αυξημένη εμπειρία στις υποθέσεις διαφθοράς, διότι είναι ειδικοί ανακριτές, και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο της προαγωγής τους σε εφέτες.

Δεν σας κρύβω ότι η πρωτοβουλία διαβίβασης της δικογραφίας, η οποία πληροφορήθηκα κι εγώ από τον Τύπο ότι δεν ολοκληρώθηκε, με προβλημάτισε ιδιαιτέρως για τη σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Ελπίζω η εισαγγελέας Διαφθοράς και οι συνεργάτες της, και οι ανακριτές Διαφθοράς, να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους και να μην βάλλονται εκ των έσω κατά τον τρόπο που όλοι αντιλαμβανόμαστε.

Poll: ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ;

Joomla forms builder by JoomlaShine

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας

Login

Who's online

We have 27 guests and no members online